Choď na obsah Choď na menu

Nintendo 3DS a tretie strany: Konami

26. 1. 2014

Podľa všeobecnej mienky má Nintendo vzťahy s japonskými vývojármi dobré. Alebo aspoň lepšie než s tými západnými. Jedným z najväčších herných vydavateľov z krajiny vychádzajúceho slnka je Konami. Tá má vo svojom repertoári mnoho značiek, pričom tri najznámejšie si našli cestu aj na 3DS – Metal Gear Solid, Castlevania a Pro Evolution Soccer.

pes-2013-box-art.jpgKonami podporila Nintendo 3DS hneď na štarte svojou futbalovou ságou a to dielom PES 2011 3D. Aj keď hre boli vytýkané niektoré veci, ako napríklad chýbajúci online mód, komerčne sa jedná o najúspešnejšiu hru od Konami na túto platformu. V ďalších pokračovaniach sa vývojári zameriavali na vylepšenie herných mechaník. Pro Evolution Soccer 2013 je vynikajúca hra, ktorej k dokonalosti chýba len viac licencií. Napriek nesporným kvalitám handheldovej verzie, z komerčného hľadiska je Pro Evo prepadák. Presné čísla som nikde nenašiel, ale pohľad na vgchartz je žalostný. Európsky manažér pre styk s verejnosťou Adam Bhatti vyhlásil, že Pro Evo si na 3DS nikto nekupuje a tak končia s jeho podporou. Na jeho twitterom účte neskôr prišlo k výmene názorov s fanúšikmi, kde obvinil Nintendo z mizernej spolupráce (tu už bolo zapletené ale aj Wii U). Zaujímavé je, že Konami zrušilo už v minulosti z rovnakého dôvodu vydávanie PES na Nintendo DS. Situácia ako keby sa znova opakovala.

snake-eater-3d-box-art.jpgĎalšou perlou vo vlastníctve japonského vydavateľa je séria Metal Gear Solid. Metal Gear Solid 3: Snake Eater patrí bezpochyby medzi najlepšie hry aké kedy vyšli na PlayStation 2. Po siedmych rokoch od pôvodného vydania sa Konami rozhodlo oživiť tento diel v 3D verzii aj pre Nintendo 3DS. Konverzia však nedopadla práve najšťastnejšie. Prezentované videá vyzerali neporovnateľne lepšie než finálny produkt a hra sa potýkala aj s problémami so snímkovaním. Šancu na úspech zatienil aj fakt, že v rovnakom čase vyšla HD kolekcia obsahujúca navyše ďalšie diely. A to vo vyššom rozlíšení a na zariadeniach s dvoma analógovými ovládačmi. 3DS verzia sa v tejto konkurencii zaradila až na koniec atraktivity a rozhodne nezažiarila. Pritom stačilo málo a predaje mohli byť aspoň o čosi lepšie. Technologicky doladiť snímkovanie a vyhodiť alebo aspoň dať možnosť vypnúť voľnú kameru. Tá statická z pôvodného MGS3 by na 3DS sedela viac a odpadla by potreba druhého analógu. No a nakoniec urobiť väčší rozostup medzi vydaním 3D a HD verzie.

castlevania-box-art.jpegAko zatiaľ posledná hra od Konami vyšla Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate. Do nej sa vkladali veľké nádeje a vizuálne pôsobila naozaj dobre. Navyše malo ísť o exkluzívny titul pre Nintendo 3DS. Nakoniec to ale všetko vypálilo presne naopak. Fanúšikovia série ostali ako obarení po recenziách, z ktorých sa dozvedeli že nová Castlevania je vlastne God of War 2.5D. Všetky tradičné črty série boli potlačené akčnou zložkou, na ktorú sa hra primárne sústredí. Klinec do rakvy tomu zarazil sám producent hry David Cox. Dva mesiace pred vydaním v rozhovore vyhlásil, že Mirror of Fate bola od začiatku vyvíjaná vo vysokom rozlíšení a následne sa len osekala na možnosti 3DS. A teda, že by určite zvažovali vydanie hry aj na iné platformy, keďže chcú, aby si ju užilo čo najviac hráčov. Neskôr sa to snažil zachrániť tým, že to bola len hypotetická úvaha. Faktom však ostáva, že o nejakých 7 mesiacov po vydaní 3DS verzie sa už hra váľala na PSN a Xbox Live. Dôvodom mali byť slabé predaje, ktovie prečo? A chcel vidieť tie exkluzívne zmluvy, ktoré Nintendo dáva podpisovať...

Ako vidno hrám od Konami sa na 3DS rozhodne nedarí. Pre futbalové hry je práve Európa primárny trh, ale tunajší hráči o handheldové verzie očividne nemajú záujem. K frustrácii vývojárov prispieva aj fakt, že séria FIFA od EA Sports sa už 9 rokov technologicky nezmenila a posledné ročníky bez hanby len prepisuje súpisky. Napriek tomu dokáže FIFA predať na 3DS viac kusov ako Pro Evo.
Čakať nejaký plnohodnotný diel Metal Gearu by bolo asi naivné. Kojima prepadol megalomanstvu a ako producenta ho najviac zaujímajú zisky. Rýchlo rastúca základňa hráčov 3DS by mohla byť komerčne zaujímavá, no technické limity konzoly by zjavne nedokázali vyhovieť súčasným náročným požiadavkám série. Prinajlepšom by sa mohol objaviť nejaký spin-off v podobe Portable Ops, ale bez Kojimovej účasti.
V Castlevanii stále leží veľký potenciál. Predchádzajúce diely na DS boli kritikmi aj hráčmi vysoko ocenené. Navyše tento "Metroidvania" štýl nemá na 3DS veľké zastúpenie. Batman vcelku sklamal a Metroid je zatiaľ v nedohľadne.

Vo výsledku teda Konami nemá momentálne vo vývoji pre Nintendo 3DS žiadnu hru. A je otázne kedy a či sa fanúšikovia ešte dočkajú svojich obľúbených titulov. Neviem kto je na vine, možno leniví vývojári, zlý marketing alebo aj špecifické publikum majiteľov 3DS. Futbal je už asi mŕtvy, no bola by škoda prísť o ďalšie dobrodružstvá so Snakom, Drakulom alebo v Silent Hill..

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.